sábado, 30 de octubre de 2010

Publicado en el blog de Sopa de Poetes. Gràcies, Gema!

Salutacions companys,Aquestes ratlles només són uns "pensaments en veu alta" sobre la presentació d'ahir dijous de l'obra d'en ventura Camacho i l'Estella Rubio "Los tres ríos de Kiso".


I qui no s’ha banyat mai en un riu?

L’obra a les mans. I l’Óscar llença la pregunta...

Doncs jo.

I, és clar, amb ”Los tres ríos de Kiso” tan a la vora, era inevitable l’esquitxada.

L’aigua et convida... Et desperta els sentits... T’atreveixes?... Tens tres rius... I tan diferents...

Pensa que TU decideixes fins on vols que et cobreixi l’aigua... -diu l’Óscar.

Però en realitat ho decideix en Ventura.

En un dels rius et trobes arrastres y condiciones...viejos contratos... el noble arte de la elección y sus afluentes... ese balanceo hacia el sueño...

Quina elecció hi ha? Hay que dejar de ser los otros para siempre.

Però... Això és el que vols? No és més fàcil deixar-te endur pel corrent i... ? Sabràs on aniràs a parar? Podràs aturar-te a temps o passarà l’inevitable? ...algo que frena el tiempo y nos atrapa.

Però tens un altre corrent... Aquell en el qual el ser humano intenta gobernar el final... pero el mar es su fracaso. I és que... todos caemos en el error de llamar horizonte a lo que no entendemos...

Aleshores, on és el futur...? El control, el poder... Fer per ésser reconegut... Por a l’oblit? Vivim per a un futur en què ja no hi viurem? No hay nada más poderoso que el olvido.

Però en Ventura ens dóna una última possibilitat. Riu cabalós o eixut? Cada gesto aquí nos confirma diminutos e insignificantes... Porque no hay piedra que no altere el tiempo... Per tant, hay que aprender a vivir de otra manera... contemplar nuestra desaparición por un tiempo.

Perquè... el riu reflecteix... tot allò que passa... o tot allò que vols que passi?... El que vius... o el viuen els altres? Ets tu Tu i els altres són els Altres o bé Tu ets un dels Altres i amb els Altres Tots?

La senzillesa i alhora profunditat en els versos d’en Ventura... La sobrietat i alhora delicadesa en els dibuixos de l’Stella... et fan submergir o flotar, nedar o contemplar, jugar a esquitxar o mullar-te... Cadascú decideix quin profit treu de “Los tres ríos de Kiso”. Rius que desprenen calma i desassossec, que parlen de vida i mort, que et descobreixen l’amor i la fidelitat, que diuen de la veritat i la mentida... En fi, del que la vida et porta a viure... O a contemplar des de la distància?... Quin error, no creus?...

I TU, t’has banyat mai en un riu? Quan ho facis, pensa-hi...


(Jo ja he fet el meu baptisme de riu... i ha estat amb aquests tres lírics rius...)

--

Arreveure,

Gema

No hay comentarios: